Actueel
Toegang tot alle zorg
Zes casussen uit de praktijk van Lampion
Artikel over Lampion in Vakblad Sociaal Werk #6 2019
Nieuw: Toegang tot zorg voor ongedocumenteerde migranten. Wat helpt om zorg te krijgen?
Het is niet altijd makkelijk voor ongedocumenteerde migranten en hun begeleiders om toegang tot medische zorg te verkrijgen. Op basis van literatuur, praktijkkennis en ervaringen van begeleiders werkzaam bij steunorganisaties geeft deze infosheet tips en adviezen die behulpzaam kunnen zijn bij het verkrijgen van zorg voor ongedocumenteerden
Koninklijke onderscheiding Ronald Smit
Ronald Smit, als arts werkzaam bij de GGD Utrecht, ontving op 26 april 2019 een lintje uit handen van de burgemeester van Utrecht. Ronald maakt al vanaf het begin namens GGD GHOR Nederland deel uit van de Stuurgroep van Lampion. Lees verder
De deur naar de zorg
Het recht op gezondheid en zorg voor ongedocumenteerde migranten. Rapport van Dokters van de Wereld.
Alleen krijg je het niet voor elkaar
Een verkenning van medisch noodzakelijke zorg voor ongedocumenteerde migranten In Nederland (Kennisplatform Integratie en Samenleving)
Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden
Sinds maart 2017 is er een subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. Dit is een regeling die vooral bedoeld is voor de financiering van de zorg aan bijvoorbeeld onverzekerde dak- en thuislozen en verwarde mensen. Per 1 maart 2018 is deze regeling enigszins aangepast.
Deze regeling is niet bedoeld voor zorg aan ongedocumenteerden. Hiervoor geldt de financieringsregeling zorg aan onverzekerbare vreemdelingen.
Artikel: Medische zorg aan irreguliere migranten - een status quo
Een artikel uit Tijdschrift voor Gezondheidsrecht, door mr. V.L. Derckx. Lees artikel
Nieuwsbrief Ongedocumenteerden in uw praktijk
De eerste editie van de nieuwsbrief Ongedocumenteerden in uw praktijk is verschenen. De Johannes Wier Stichting en Dokters van de Wereld inforrmeren met deze nieuwsbrief beroepsorganisaties, zorgprofessionals en andere stakeholders over ontwikkelingen in de gezondheidszorg voor ongedocumenteerde en daarmee onverzekerbare migranten. Informatie over dit thema is versnipperd en op deze manier worden relevante organisaties via één kanaal op de hoogte gehouden.
Uitvoering regelingen onverzekerbare vreemdelingen naar CAK
Vanaf 1 januari 2017 wordt de uitvoering van de regeling voor de vergoeding van kosten voor de zorg aan onverzekerbare vreemdeligen overgedragen aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het Zorginstituut Nederland is de huidige uitvoerder van de vijf wettelijke regelingen voor groepen mensen die anders buiten het Nederlandse zorgstelsel vallen. Informatie is te vinden op www.hetcak.nl. Bij "zoeken" onverzekerbare vreemdelingen intikken.
Rapport
Schattingen illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen
Publicatie van een E-cursus Gezondheidszorg voor ongedocumenteerden
In Nederland verblijven naar schatting rond de 40.000 mensen zonder geldige verblijfspapieren (ongedocumenteerden). In de zorgverzekeringwet is geregeld dat deze personen recht hebben op medisch noodzakelijk zorg en daarvoor is een financieringsregeling getroffen. In de praktijk ervaren ongedocumenteerden echter vaak drempels in de toegang tot de zorg. Daarnaast blijkt het begrip ‘medisch noodzakelijke zorg’ veelal te beperkt ingevuld te worden.
Om die reden heeft de Johannes Wier Stichting voor Gezondheidszorg en Mensenrechten een e-cursus laten ontwikkelen over de gezondheidszorg voor ongedocumenteerden. Deze cursus is bedoeld voor professionals in de zorg die te maken (kunnen)krijgen met ongedocumenteerde patiënten. Cursisten krijgen door middel van deze cursus inzicht in de wijze waarop de toegang tot de zorg voor ongedocumenteerden in Nederland is geregeld. Daarnaast biedt de cursus handvatten voor de zorgverlening aan ongedocumenteerden.
De cursus bestaat uit 2 modules van gemiddeld 60 minuten. Module 1 gaat over ongedocumenteerden in Nederland en de toegang tot zorg. Module 2 gaat over het zorg verlenen aan ongedocumenteerden. In beide modules wordt tekst afgewisseld met video’s, figuren en schema’s en wordt de opgedane kennis regelmatig getoetst.
De cursus wordt afgesloten met een eindtoets en is geaccrediteerd.
De e-cursus is hier te vinden.
Lampion is een netwerkorganisatie waarin landelijke organisaties samenwerken om informatie over zorg aan ongedocumenteerden te bundelen en zo o.a. zorginstellingen en zorgverleners zo goed mogelijk te informeren over wetgeving, ontwikkelingen, knelpunten en oplossingen.
Wil Voogt overleden
Op 2 december 2020 is Wil Voogt, de voorzitter van de stuurgroep van Lampion, plotseling overleden.
Alle deelnemers in Lampion zijn geschokt over dit abrupte einde van haar lange inzet voor ongedocumenteerden in Nederland.
Op 11 december 2020 is Wil begraven. Tijdens de afscheidsbijeenkomst waren er lovende woorden over alles wat Wil heeft gedaan voor kwetsbare groepen.
Lampion zal haar als onafhankelijk voorzitter missen.
Vouwfolder voor kinderen van illegale ouders
Iedereen heeft recht op gezondheidszorg! Jij ook!
Downloaden of bestellen
> Folder met algemene informatie over Lampion
Ben je ongedocumenteerd?
Ken je rechten in Nederland
En vind organisaties die je kunnen helpen toegang tot deze rechten te krijgen: www.basicrights.nl